Joensuun Popmuusikot ry

Poppareiden hankkeet porskuttavat

Koulutuksia on järjestetty myös studioissa Joensuu Rock Academy- ja Pumppu Pro- hankkeiden järjestämissä tilaisuuksissa kävi kevään aikana satoja muusikoita.

Poppareiden luotsaamilla musiikkialan hankkeilla pyyhkii hyvin. Joensuu Rock Academy- ja Pumppu Pro -hankkeiden ansiosta Joensuussa on käynyt useita musiikkialan huippunimiä vetämässä koulutuksia. Hankkeiden järjestämissä tilaisuuksissa äänittämisen, tuottamisen ja biisinteon saloja ovat avanneet muun muassa Anssi Kela, Matti Mikkola, Arto Tuunela ja Aki Tykki. Tapahtumat ovat keränneet runsaasti osallistujia.

Perinteisten luentosalien sijaan koulutuksia on pyritty järjestämään niissä tiloissa, joissa muusikot normaalisti työskentelevät: keikkasaleissa, treenikämpillä ja studioissa. Muusikot ovat esimerkiksi päässeet studioon Matti Mikkolan ja Anssi Kelan kanssa. Studiosessioissa artistit ovat käyneet uusimpien tuotoksiensa äänitykset yksityiskohtaisesti läpi ja kertoneet omasta tavastaan saattaa biisit ja albumit valmiiksi. Näin osallistujat ovat saaneet ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla kaikki pienetkin yksityiskohdat, joista klassikkokappaleet koostuvat.

- Pumppu Pro-hanke on erityisesti keskittynyt järjestämään koulutuksia ja kursseja, joissa hiotaan muusikoiden biisinkirjoitus- ja tuotantotaitoja. On mahtavaa seurata, miten leireillä muusikot oppivat jakamaan vastuuta ja tekemään biisejä ryhmätyönä, toteaa hankkeen projektipäällikkö Janne Sivonen.

- Pohjoiskarjalassa on paljon lahjakkaita musiikintekijöitä. Heiltä on saatu palautetta, että juuri tällaista toimintaa on kaivattu. Järjestämme tuotanto- ja biisinkirjoituskoulutusten lisäksi myös matalan kynnyksen yritysneuvontaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet musiikkialan yrittäjyydestä. Kannattaa ottaa yhteyttä, jos kaipaa tukea oman yritysidean kehittelyyn, Sivonen jatkaa.

Joensuu Rock Academy -hanke on keskittynyt syksyllä 2015 mukaan valittujen nuorten artistien ja bändien sparraukseen. Artisteista kaksi on edennyt jo musiikkivideon suunnitteluvaiheeseen. Paikallisten tuottajien lisäksi kappaleiden esituotannossa bändin ulkopuolista näkökulmaa mukaan tuomassa on ollut muun muassa Mikko von Hertzen ja Riku Mattila. Ensimmäiset julkaisut kuullaan ja nähdään vielä tämän vuoden aikana.

- On ollut hienoa nähdä kuinka hyvin Rock Academyn toimintaan mukaan valitut ovat ryhmäytyneet keskenään. Osallistujat auttavat ja tukevat toisiaan, käyvät toistensa keikoilla ja suunnittelevat esimerkiksi yhteisiä kiertueita. Toiminnan taso on kaikilla bändeillä muuttunut huomattavasti ammattimaisemmaksi ja ryhmähenki on erittäin positiivinen ja kannustava, kertoo Joensuu Rock Academy -hankkeen tuottaja Erno Sallinen.

Bänditoiminnan valmennuksen lisäksi Rock Academy on järjestänyt keikkoja, crew-valmennusta sekä työpajoja räppäreille, joissa on keskitytty räppien kirjoittamiseen ja biittien tekemiseen.

- Crew-valmennuksessa ollaan tutustuttu musiikkialan erilaisiin työtehtäviin tapahtumatuottamisen kautta. Ensimmäinen JRA Live tapahtuma tuotettiin Crew-porukan voimin toukokuussa 2016 ja kokemus oli kaikkien osalta varsin positiivinen, toteaa nuorten ohjaajana toiminut Matti Kemppainen.

- Tavoitteena on ollut kouluttaa nuoria toimimaan Rock Academyn artistien kanssa, sekä ohjata heitä eteenpäin musiikki-alan koulutuksiin ja työtehtäviin. Crew -toiminnassa on parasta ollut se, ettei siihen osallistuminen ole vaatinut musiikillista osaamista, tai bändiä ylipäätään, mutta silti ollaan tehty hommia musiikin parissa. Ja samalla ajatuksella jatketaan syksyllä, kun uusi Crew -ryhmä aloittaa toimintansa, Kemppainen jatkaa.

Hankkeet ovat saaneet rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta, Joensuun kaupungilta ja Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josekilta. Toiminta jatkuu toukokuun loppuun 2017 saakka.