Joensuun Popmuusikot ry

Millainen on hyvä treenitila?

Harjoitustila eli treenikämppä on bändin tai artistin työhuone. Hyvin monenlaiset tilat ovat käyttökelpoisia treenitilaksi. Treenitiloja sijaitsee varastoissa, kellareissa, halleissa, autotalleissa ja leikkimökeissä. Oleellinen tekijä treenitilassa on mahdollisuus soittaa suurella äänenvoimakkuudella. Alla on tarkempia esimerkkejä treenitiloista. Nämä kriteerit täyttävät kaikki harvoin, mutta ne antavat kuvaa millaisesta tilasta on kyse.

Tiloista yleisesti

Treenitila on usein useamman bändin käytössä niin, että kaksi tai kolme yhtyettä jakaa vuokrakustannukset. Kaikille bändeille ei ole merkitystä kuinka monta käyttäjää tilassa on, kunhan tilan varausjärjestelmä on toimiva. Käytössä on usein esimerkiksi Internetissä olevia ilmaisia kalentereita joiden avulla tilan käyttäjät varaavat itselleen sopivat harjoitusvuorot. Osa bändeistä taas on valmis jakamaan tilan vain omaan lähipiiriin kuuluvien muusikoiden kanssa. Tämä johtuu usein halusta suojella erityisen kalliita laitteistoja.

Lähtökohtaisesti harjoittelutilojen soittokäytön tulisi olla mahdollista ympäri vuorokauden.  Yleisimmin tarve painottuu iltapäivälle ja erityisesti iltaan eli noin kello 16–22.

Tilan koko ja korkeus

Yksittäiset tilat voivat olla isoja tai pieniä. Usein orkesterit jakavat tilan vuokrakustannusten keventämiseksi. Yksin tilassa toimivalle neljän tai viiden hengen bändille 15m² kokoinen huone voi olla sopiva. Useamman ryhmän tai isomman orkesterin tila tarvitseekin tilaa jo vähintään 25m². Myös yli 30m² tiloilla olisi ottajansa. Yleisemmin bändit etsivät 20–30m² tiloja. Pienemmän tilan kohdalla tilan muoto ja rummuille varattava tila (noin 3×3m) määrittelee tarvittavat neliöt. Kapeassa tilassa rummut vievät tilasta suuren osan, jolloin muut soittimet eivät kunnolla mahdu tilaan.

Normaali huonekorkeus on harjoitustiloissakin riittävä, korkeat huoneet ovat hyvin haluttuja.

Valo ja sähkö

Harjoitustiloissa valaistuksella ei ole väliä, kunhan sitä on. Loisteputkilla toteutettu perusvalaistus on riittävä. Päivänvalo ei ole välttämätöntä. Ikkunattomia huoneita suositaan turvallisuuden takia.

Tilassa tarvitaan riittävästi sähköä ja pistokkeita. Bändeillä on useita sähkölaitteita käytössä yhtä aikaa. Harjoituskäytössä olevat laitteet eivät yleensä vaadi voimavirtaa. Peruslaitteissa sähkönkulutus ei ole suurta.

Ilmastointi

Harjoitustiloissa sisäilman tulisi olla riittävän tehokkaasti vaihtuva siten, että tilojen lämpötila pysyy kohtuullisena harjoittelutilanteessa.

Vesi ja viemäröinti

Useat harjoitustilat sijaitsevat kellareissa ja teollisuushalleissa missä saniteettitiloja ei ole. Hyvän ja viihtyisän harjoitusympäristön takia saniteettitilat tarvitaan. Yhteiskäytössä olevat, käsienpesumahdollisuuksilla varustetut saniteettitilat riittävät.

Ovet ja kulkuväylät

Rakennus ja yksittäiset tilat tarvitsevat kestäviä ovia ja hyviä lukkoja. Tiloissa säilytetään arvokkaita soittimia ja äänilaitteita. Ulkoalueella on tärkeää huomioida mahdollisuus purkaa ja lastata kuormaa.

Äänieristys

Harjoitustilat on hyvä äänieristää kokonaan muussa käytössä olevista tiloista häiriöiden vähentämiseksi. Usein paksut seinät riittävät.

Vuokra

Harjoitustilojen vuokratason pitää olla kohtuullinen. Sijainti, treeniaikojen joustavuus ja koko vaikuttavat paljon. Yleisin sopivaksi ilmoitettu kuukausivuokra henkilöä kohden on 20–40€. Bändissä on keskimäärin viisi soittajaa ja samassa tilassa voi harjoitella useita bändejä.

Kannattaa muistaa, että bändeillä on erilaisia tarpeita ja hyvin erilaisia tiloja kannattaa tarjota, vaikka yllä olevat kriteerit eivät täyty.

« Treenitilapörssin etusivulle

  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
  • Euroopan sosiaalirahasto
  • Joensuun seudun kehittämisyhtiö Oy
  • Vipuvoimaa EU:lta