Joensuun Popmuusikot ry:n jäsenistö äänestää Ilosaarirockin yhtiöittämisestä

Ti 30.4.2024

Joensuun Popmuusikot ry:n jäsenistö äänestää Ilosaarirockin yhtiöittämisestä.

Elävän musiikin yhdistys Joensuun Popmuusikot ry kutsuu kesäkuussa koolle ylimääräisen kokouksen, jossa yhdistyksen jäsenet äänestävät Ilosaarirock-festivaalin liiketoiminnan mahdollisesta yhtiöittämisestä. Joensuun Popmuusikot ry on järjestänyt Suomen suurimpiin ja Euroopan vanhimpiin musiikkifestivaaleihin kuuluvaa Ilosaarirockia yhtäjaksoisesti sen perustamisvuodesta 1971 saakka.

Ilosaarirockin liiketoiminnan yhtiöittämistä eli eriyttämistä yhdistyksestä on selvitetty Joensuun Popmuusikoilla kuluvan toimintavuoden ajan. Selvityksen taustalla on tarve yhdistyksen ja Ilosaarirockin varallisuuden ja oikeuksien tulevaisuuden turvaamiseen, yhdistyksen yleishyödyllisen toiminnan kehittämiseen sekä festivaalin liiketoiminnan kehittämiseen jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

– Toimintamuodon muutoksen pohjana on niin festivaalin kuin yhdistyksen sisäinen riskienhallinta. Haluamme mahdollisella Ilosaarirockin yhtiöittämisellä turvata ennen kaikkea festivaalin ja Popmuusikoiden seuraavatkin 50 vuotta, taustoittaa Joensuun Popmuusikot ry:n toiminnanjohtaja ja Joensuun Töminä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Niina Hattunen.

Ilosaarirockin kokoisen suurtapahtuman liiketoiminnan ympärivuotinen pyörittäminen vie nykyisellään pääosan Joensuun Popmuusikoiden resursseista. Yhtä festivaalia tehdään keskimäärin noin puolentoista vuoden ajan. Ilosaarirockin eriyttäminen yhdistystoiminnasta omaksi osakeyhtiökseen mahdollistaisi yleishyödyllisen yhdistyksen keskittymisen sen perustoimintaan festivaalin järjestämisen sijaan.

– Ilosaarirockin yhtiöittämisen myötä yhdistys pääsisi toteuttamaan ja tukemaan maakunnassa tehtävää matalan kynnyksen kulttuurityötä nykyistäkin paremmin. Päämääränämme on yhä popmusiikin harrastuksen edistäminen ja tukeminen sekä sen taiteellisen tason kohottaminen Pohjois-Karjalassa, avaa Joensuun Popmuusikot ry:n hallituksen puheenjohtaja Simo Niiranen.

Popmuusikoiden vuonna 1997 perustama rahasto sekä vuosittain marraskuussa järjestettävä musiikkielokuvafestivaali Rokumentti Rock Film Festival jatkavat yhdistyksen ydintoimintoina Ilosaarirockin mahdollisesta yhtiöittämisestä riippumatta. Rahasto on perustamisestaan lähtien myöntänyt yli 400 000 euroa Pohjois-Karjalan kulttuurielämän tukemiseen.


Tulevaisuus maakunnan rikkaan ja monipuolisen kulttuurielämän mahdollistajana

Ilosaarirockin yhtiöittämisen toteutuessa festivaalin omistajana säilyisi yhä sataprosenttisesti Joensuun Popmuusikot ry. Yhdistys omistaa jo rakastetun Ravintola Kerubin liiketoimintaa pyörittävän Joensuun Töminä Oy:n. Ilosaarirockille ei mahdollisena osakeyhtiönäkään tulisi yksittäisiä tai ulkopuolisia osakkeenomistajia. Festivaali rahoitetaan vuosittain lähes täysin sen omalla tulorahoituksella. Ainoa Ilosaarirockin saama julkinen tuki on Joensuun kaupungin suurtapahtumakumppanuus, joka on arvoltaan 20 000 euroa.

Myös osakeyhtiönä Ilosaarirock jakaisi omistajansa eli Joensuun Popmuusikoiden arvot, kuten nytkin.

– Meillä kaikilla eli yhdistyksellä, festivaalilla ja ravintola Kerubilla on yhteinen vahva tavoite tehdä omasta elinympäristöstämme viihtyisämpi ja parempi paikka elää, tiivistää Hattunen.

Joensuun Popmuusikoiden visiona on toimia tulevaisuudessa maakunnan rikkaan ja monipuolisen kulttuurielämän mahdollistajana sekä menestyvien osakeyhtiöiden omistajana. Ilosaarirockin yhtiöittäminen toisi yhdistykselle rutkasti taloudellista etua ja mahdollistaisi Popmuusikoiden toiminnan strategisemman kehityksen.

– Osakeyhtiön toiminnan tarkoitushan on voiton tuottaminen omistajalleen eli tässä tapauksessa Joensuun Popmuusikoille. Mikäli Ilosaarirock yhtiöitetään, tullaan festivaalin mahdollisia voittoja ohjaamaan jatkossa yhdistyksen kautta maakunnan musiikki- ja kulttuurialan hyväksi, Hattunen kertoo.

– Yhdistyksellä on tahto ja tulevaisuudessa toivottavasti myös valmiudet kehittää esimerkiksi rahaston toimintaa niin, että jakamiemme apurahojen kokonaismääriä saadaan kasvatettua huomattavasti, Niiranen lisää.


Itsenäinen ja riippumaton Ilosaarirock myös seuraavat 50 vuotta

Yli 50-vuotias Ilosaarirock on ollut itsenäinen ja riippumaton tapahtuma perustamisestaan lähtien, ja sellaisena se halutaan pitää jatkossakin. Omaehtoisena ja vakavaraisena festivaalijärjestäjänä Ilosaarirock voi toimia täysin omilla ehdoillaan.

Yhtiöittäminen nähdään Ilosaarirockin näkökulmasta ennen kaikkea mahdollisuutena festivaalin liiketoiminnan kehittämiseen. Musiikki- ja tapahtuma-alan toimintaympäristö muuttuu alati kansainvälisemmäksi ja yhä kilpaillummaksi, ja tässä kehityksessä myös Ilosaarirockin tulee kestää mukana – tukevasti omilla jaloillaan seisten.

– Ilosaarirockin tuottaminen sen nykyisessä mittakaavassa on erittäin ammattimaista liiketoimintaa, ja festivaalia tehdäänkin nykyään palkatun ja alan huippuammattilaisista koostuvan henkilökunnan toimesta ympärivuotisesti. Ilosaarirockilla on pitkät vapaaehtoisuuden perinteet, mutta nykymuodossaan vapaaehtoisuus toimii enemmänkin erilaisten festivaalikokemusten mahdollistajana. Sen mahdollisuuden haluamme tarjota jatkossakin, Hattunen summaa.

Ilosaarirockin mahdollinen yhtiöittäminen ei tuo muutoksia festivaalin henkilökuntaan, toiminnan tapoihin tai itse tapahtumaan.

– Ilosaarirock on jatkossakin itsenäinen, riippumaton, paikallinen, vastuullinen ja järjestäjilleen sekä erityisen sitoutuneille festarikävijöilleen hyvin rakas tapahtuma. Missionamme on mahdollistaa kesän paras viikonloppu ihan kaikille. Kunnioitamme Ilosaarirockin ja yhdistyksen pitkää historiaa ja niitä toteuttanutta suurta tekijäjoukkoa, mutta katsomme vahvasti myös tulevaisuuteen, päättää Hattunen.

Joensuun Popmuusikot ry:n jäsenet äänestävät Ilosaarirockin liiketoiminnan yhtiöittämisestä 11. kesäkuuta järjestettävässä ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa. Kokouskutsu on lähetetty kaikille nykyisille Popmuusikoiden jäsenille 30. huhtikuuta.


Lisätiedot ja haastattelut:
Joensuun Popmuusikot ry:n hallituksen puheenjohtaja Simo Niiranen,
simo.niiranen@ilosaarirock.fi

Joensuun Popmuusikot ry:n toiminnanjohtaja ja Joensuun Töminä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Niina Hattunen, 050 506 7122, niina.hattunen@ilosaarirock.fi

< Ajankohtaisiin


Liity Joensuun Popmuusikoiden jäseneksi >