Historia

Joensuun Popmuusikot ry on perustettu vuonna 1971.

1970-luku: toiminta käynnistyy ja Ilosaarirock syntyy

Joensuun Popmuusikot ry perustettiin 20.7.1971 joensuulaisen Grillibaari Siltavoudin kabinetissa. Perustajajäsenillä oli huoli lähiseutujen vähäisistä keikkamahdollisuuksista ja paikallisten muusikoiden yhteistoiminnan puutteellisuudesta. Toimeliaat hallituslaiset ryhtyivät pikaisesti hommiin ja ensimmäinen oma tapahtuma järjestettiin jo seuraavassa kuussa Joensuun Ilosaaressa.

Rockrieha-nimellä järjestetty tapahtuma tunnetaan myös ensimmäisenä Ilosaarirockina. Riitojen välttämiseksi tapahtumassa esiintyvien bändien soittojärjestys päätettiin arpomalla. Festivaali alkoi leikkisästi kello 19.03 ja liput tapahtumaan maksoivat kolme markkaa. Lipputuloilla hankittiin tuoreelle yhdistykselle toimistotarvikkeita, kuten postimerkkejä ja leimasin.

1970-luku merkitsi Joensuun Popmuusikot ry:lle aktiivista jäsentoimintaa ja rahavaikeuksia. Yhdistys järjesti erilaisia tapahtumia sekä koulutuksia jäsenistölleen. Vuosikymmenen lopulla yhdistys julkaisi myös oman lehden, Desibelin. Vuonna 1979 yhdistys sai myös ensimmäiset vakinaiset toimitilansa ja toi Eppu Normaalin ensimmäistä kertaa Joensuuhun esiintymään.

1980-luku: musiikillista menestystä ja velkoja

1980-luku käynnistyi lupaavasti, kun Popmuusikoiden hallituksestakin tutun Ismo Alangon johtama Hassisen Kone valittiin rockin suomenmestariksi sarjassa uusi aalto. Samana vuonna 1980 julkaistiin myös yhdistyksen pitkään valmistelema kokoelma-albumi Desibeli 1. Vuoden 1981 Ilosaarirock järjestettiin Tuuliajolla-risteilyn muodossa ja Ilosaareen saatiin ensimmäistä kertaa suuri lava ja ammattimainen äänentoisto. Aktiivinen työ kaupungin musiikkielämän eteen tuotti tulosta ja rockin SM-kisoissa nähtiinkin vuosikymmenen mittaan useita joensuulaisia yhtyeitä.

Aktiivinen toiminta ja varsinkin vuoden 1982 heikossa säässä järjestetty Ilosaarirock verotti yhdistyksen taloutta, jota paikattiin pankista otetuilla lainoilla. Hallituksen jäsenet takasivat lainoja henkilökohtaisesti. Vuosikymmenen puolivälissä väläyteltiin ajatusta järjestää Ilosaarirock Laulurinteelle, mutta ajatuksesta luovuttiin hurjaksi kuviteltujen vuokrakustannusten takia.

Liikevaihdon kasvusta huolimatta, tai sen takia, myös yhdistyksen velkataakka kasvoi. Tilannetta yritettiin korjata vaihtamalla yhdistyksen festivaalin nimi Ilosaaripopiksi ja valikoimalla tapahtumaan kevyempää ohjelmistoa. 1980-luku päättyi kuitenkin surullisissa tunnelmissa. Yhdistyksen hallitus joutui marssimaan hattu kourassa kaupunginjohtajan eteen pyytämään tukea velkojen hoitamiseen.

1990-luku: eloonjäämiskamppailusta maailmantähtiin

Vuosi 1990 oli yhdistykselle yhtä eloonjäämiskamppailua. Kaupunginvaltuuston enemmistö ei suostunut yhdistyksen esittämään avustukseen ja hallituksen parissa puhuttiin jo konkurssihakemuksesta. Vuoden 1990 onnistunut Ilosaarirock ja Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä tukikonsertti kuitenkin auttoivat yhdistystä jatkamaan toimintaansa. Ilosaarirockiin saatiin myös tuona aikana harvinainen lupa nauttia olutta festivaalialueella, joka edisti festivaalin menestymistä.

Joensuun kaupunki myönsi tukea Ilosaarirockin 20-vuotisjuhlien järjestämiseen vuonna 1991. Festivaali järjestettiinkin tuolloin juhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa Laulurinteellä, joka sittemmin vakiintui festivaalin tapahtumapaikaksi.

Epäselvien markkinointitempausten ja muiden hankaluuksien takia tapahtuma tuotti yhdistykselle 400 000 markan tappion, vaikka kävijöitä olikin ennakoitua enemmän. Suuret tappiot ja pankkilainat johtivat hyvin sekavaan tilanteeseen: yhdistyksen toiminta oli osittain jäissä 90-luvun alkuvuosina. Ilosaarirockin järjestämistä kuitenkin jatkettiin Laulurinteellä, jotta syntyneitä tappioita olisi ollut mahdollista kattaa.

Vuosikymmenen puolenvälin tienoilla yhdistyksen johtoon nousivat ensimmäistä kertaa naiset ja toiminnan suunta muuttui nousujohteiseksi. Yhdistys julkaisi toisen kokoelma-albuminsa Maakuntasarjan mutapainia. Ilosaarirock järjestettiin pitkästä aikaa voitollisena. Vuonna 1995 velat oli saatu maksettua ja tilillä oli rahaa. Ilosaarirockin menestystarinan oli valmis alkamaan.

1990-luvun puolivälin jälkeen Ilosaarirockin lavoille alkoi nousta kansainvälisisiä menestysyhtyeitä ja tapahtuman kävijämäärät kasvoivat runsaasti. Parantunut taloudellinen tilanne mahdollisti paikallisten bändien tukemisen. Joensuun Popmuusikot ry:n rahasto perustettiin vuonna 1997 ja se jakoi kolme kertaa vuodessa avustuksia pohjoiskarjalaisille populaarikulttuurin tekijöille. Seuraavana vuonna hallitus päätti täpärässä äänestyksessä ostaa ravintola Kerubin.

2000-luku: Ilosaarirock myy aina ennakosta loppuun

Vuosituhannen vaihtuessa yhdistys oli onnistuneen johdon ansiosta hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Ilosaarirock oli noussut edellisellä vuosikymmenellä suomalaisten festivaalien ykkössarjaan – liput myytiin ennakosta loppuun joka kesä. Henkilökohtaisilla takauksillaan yhdistyksen pelastaneet hallituslaiset siirtyivät toiminnasta syrjään ja siirsivät yhdistyksen nuorempien käsiin. Yhdistyksellä oli varaa palkata ympärivuotisia työntekijöitä ja voimavaroja keskittyä myös muihin toimiin kuin Ilosaarirockin järjestämiseen. Yhdistys julkaisi Ilosaarirockin 30-vuotisjuhlien kunniaksi juhlakirjan.

Vuosituhannen alun suuri projekti oli korvaavan paikan löytäminen vuonna 2002 remontin tieltä häädetylle Kerubille. Uuden keikkapaikan löytyminen osoittautui melkoiseksi haasteeksi, joka vei yhdistykseltä miltei kymmenen vuotta. Väliaikaisratkaisuna joensuulaisia palveli kahvila-ravintola Kerubin Kuppila, jossa järjestettiin pienimuotoisia esiintymisiä.

Vuosikymmenen tempauksiin kuuluivat myös esimerkiksi Venäjälle ulottuvat konserttivaihtomatkat sekä Rokumentti Rock Film Festival -elokuvafestivaalin sekä Vekararokki-lastenfestivaalin käynnistämiset. Yhdistys järjesti myös vuonna 2006 uusintaversion Tuuliajolla-risteilystä, joka järjestettiin viimeksi 1980-luvulla.

Vuosikymmenen mittaan yhdistys otti osaa erilaisiin aluekehitysprojekteihin ja hallinnoi kulttuurialaa kehittäviä hankkeita. Toiminta muuttui entistä ammattimaisemmaksi ja työntekijämäärä kasvoi vuosi vuodelta. Yhdistys teki Ilosaarirockissa pioneerityötä festivaalin ympäristökuorman pienentämisessä ja saikin työstä kansainvälisiä tunnustuksia. Myös kasvanut aluekehitystyö ja yhteistyö julkisen hallinnon kanssa huomioitiin erilaisin tunnustuksin ja palkinnoin.

2010-luku: uusi Kerubi syntyy ja festarikisa kiristyy

2010-luvun alussa yhdistystä työllistivät sekä Ilosaarirockin 40-vuotisjuhlat että uuden Ravintola Kerubin avajaiset. Pitkän suunnittelun jälkeen yhdistys avasi kolmikerroksisen ravintolan ja keikkapaikan Karjalantalolle, alkuperäiseen Ilosaareen, jossa ensimmäinen Rockrieha oli juhlittu vuonna 1971.

Kerubin avaaminen oli mahtipontinen projekti, joka rahoitettiin hyvin menestyneiden festivaalien tuottamilla säästöillä. Uusi Kerubi mahdollisti keikkojen lisäksi myös elokuva- ja teatteriesitykset, stand up -illat, DJ-keikat, vakituisen yökerhon sekä erilaiset yritystilaisuudet. Kerubin pyörittämiseksi perustettiin osakeyhtiö Joensuun Töminä Oy, jonka yhdistys omistaa kokonaisuudessaan.

Ilosaarirockin juhlavuonna 2011 yhdistys julkaisi toisen juhlakirjan nimeltään Ilosaarirock – 40 vuotta tarinoita. Lisäksi festivaalin historiasta kuvattiin dokumenttielokuva. Vuosikymmen merkitsi yhdistykselle entistä tarkempaa keskittymistä Ilosaarirockin menestymiseen. Kilpailu festivaalialalla muuttui vuosikymmenen aikana tiukemmaksi alan kansainvälistyessä ja keskittyessä, eikä Ilosaarirockin menestystä voinut ottaa annettuna. Festivaalin suhteen tehtiin joukko onnistuneita uudistuksia: aluetta laajennettiin ja festivaali siirtyi kolmipäiväiseksi. Vuosikymmenen aikana tehtiin jälleen uusia kävijäennätyksiä.

2020-luku: Ilosaarirock perutaan ensimmäisen kerran historiassaan

2020-luvun alussa yhdistys oli historiallisessa tilanteessa. Maailmanlaajuisen COVID19-pandemian takia kesän 2020 Ilosaarirock jouduttiin muiden festivaalien tapaan perumaan valtioneuvoston määräyksellä. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1970 Joensuun kesässä ei juhlittu omalla festivaalilla. Pandemia pysäytti koko maailman tapahtuma-alan vuonna 2020. Vaikeuksista huolimatta yhdistys keskittyi täysipainoisesti Ilosaarirockin tulevaan 50-vuotisjuhlavuoteen ja festivaalin kehittämiseen yhäkin paremmaksi.

< Takaisin


Liity Joensuun Popmuusikoiden jäseneksi >